1981. Een belangrijk moment in de modernde geschiedenis van Nijmegen.
De gemeenteraad van Nijmegen besloot medio jaren zeventig tot de bouw van een bovengrondse parkeergarage, genaamd Zeigelhof, nabij het centrum van de stad. Bewoners en hebben zich geruime tijd verzet tegen de bouw van deze parkeergarage. Zij voerden verschillende gerechtelijke procedures om de bouw te voorkomen, zonder doorslaggevend effect op de gemeentelijke besluitvorming.
Uiteindelijk werd in 1980 een aantal leegstaande panden aan de Piersonstraat gekraakt. De krakers vonden hun legitimatie in de voor hen onaanvaardbare situatie dat 18.000 woningzoekenden zouden moeten wijken voor een parkeerplek voor 200 auto's. In de nacht van 15 op 16 februari 1981 werden in anderhalf uur niet alleen de huizen gebarricadeerd, maar tevens de steeg waar de gekraakte panden aan gelegen waren. Uiteindelijk besloot het gemeentebestuur de krakers te verwijderen. Hiertoe moest echter een zitblokkade van honderden sympathisanten worden verwijderd.
Zowel het verwijderen van de blokkade als de krakers gebeurde met groot militair vertoon. Mijn vader weet zich nog te herinneren dat het toen "wel oorlog leek in Nijmegen, de tanks rolde de straten in". En inderdaad onder het materieel bevonden zich: vijf tanks, 200 ME-busjes, pantserwagens, veel traan- en braakgas en ca. 2000 militairen en politie.
Uiteindelijk werd de parkeergarage niet gebouwd.
Uiteindelijk werd de parkeergarage niet gebouwd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten